Jumaat, 13 Ogos 2010

Kerana Tidak Takut Allah SWT


Assalammualaikum wrt. wbt.,

Perkembangan muktahir ini memperlihatkan kerapuhan iman remaja dan kian membuktikan sikap berani sama sekali tidak takut kepada Allah SWT. Apa yang terjadi memperlihatkan juga satu pendekatkan perlu diambil dalam menangani masalah sosial yang kian mengembang dan membusukkan agama Islam. Mahukah kita hari-hari membaca berita akhbar, mendengar berita di media elektronik kisahnya....pembuangan bayi, tangkap khalwat, perogolan, pencabulan, pembunuhan dan macam-macam cerita yang berkaitan akhlak.

Saya ingin menyentuh isu pembuangan bayi. Berturut-turut hari... Selasa (10 Ogos), Rabu dan Khamis.. berita pembuangan bayi dilaporkan dalam akhbar Sinar Harian. Hari Isnin sahaja 3 kes! Amat sedih apabila menatap gambar bayi yang tak berdosa. Sungguh tidak ada ikhsan kepada yang terlibat sehingg akhbar tersebut melabelkan dengan tajuk besar "HATI IBLIS".

Apa sebenarnya yang dicari oleh pelaku kesalahan tersebut? Bukan tidak diketahui kesan keseronokan yang mereka perbuat itu mengundang rasiko? Akhirnya bayi yang tak berdosa ditong sampahkan, dicampakkan, ditanam (tak tahulah samada bayi masih hidup), dibakar, disangkut pada pagar masjid, ditinggalkan di laman rumah dan bermacam lagi kaedah yang kita tak terfikir akan mereka lakukan untuk melenyapkan satu nyawa yang tak berdosa.


Apakah jalan penyelesaian pada masalah ini?

Saya ingin mengingati diri saya sendiri dan menyeru ibubapa muslim, didiklah anak-anak sedari kecil dengan memenuhi keperluan rohani mereka bukan memenuhi keperluan fizikal dan material semata. Jangan kita bergantung harap pada guru agama di sekolah sebaliknya kita bekalkan pengetahuan tauhid, fekah dan tasawuf yang berfungsi sebagai benteng dan memantapkan iman anak-anak. Usahlah kita redha dengan aktiviti luar mereka yang tidak kita ketahui. Sesungguhnya ketika ini suasana di luar adalah senantiasa tidak selamat. Sebaiknya kita sendiri rencanakan aktiviti keluarga sesuai dengan kehendak mereka dan syarie.

Anak-anak senantiasa perlu bimbingan hatta setelah mereka berkeluarga. Justeru itu selagi kita bernyawa anak-anak senantiasa berada dalam mata, hati dan fikiran kita. Tiada masa bukan alasan untuk membiarkan anak-anak bebas dan menentu arah sendirian. Selain itu kita ibubapa hendaklah memastikan sumber makanan yang menjadi kekuatan dan darah daging kita. Semua perkara hendakalah kita titik beratkan sesuai dengan tuntutan syarak. Sebagai ibubapa kita kena bersedia untuk penghakiman Allah SWT atas urusan terhadap anak-anak kita.

Firman Allah dalam Al-Quran :

"Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari api neraka."
Surah At-Tahrim : 6

"Allah telah mewasiatkan keatas kamu tentang anak-anak kamu."
Surah An-Nisa' : 11

"Dan hendaklah kamu menyuruh keluargamu mengerjakan sembahyang dan bersabarlah terhadap perintah itu."
Surah Thaha :132

"Dan kamu akan ditanya tentang apa yang kamu kerjakan."
Surah An-Nahl :93


Rasullullah saw Bersabda :

"Seseorang lelaki itu bertanggungjawab terhadap isterinya, dan dia akan ditanya tentang tanggungjawabnya. Dan seorang perempuan itu bertanggungjawab terhadap rumah suaminya, Dan dia akan ditanya tentang tanggungjawabnya."
Riwayat Bukhari Dan Muslim.

"Setiap anak dilahirkan atas fitrah, maka kedua ibubapanyalah yang meyahudikannya, atau menasranikannya, atau memajusikannya."
Riwayat Al-Bukhari.

"Lengkapkanlah anak-anak kamu dengan tiga perkara : Cinta terhadap nabi kamu, Cinta terhadap ahli rumahtangganya, dan selalu membaca Al-Quran."
Riwayat Ath-Thabarani.


"Tiada seorang ayah yang memberikan anaknya suatu pemberian lebih baik daripada adab yang mulia."
Riwayat At-Termidzi.

"Seandai seorang lelaki itu dapat mengajar anaknya, adlah lebih utama daripada dia bersedekah dengan satu sha'."
Riwayat At-Termidzi.


Kepada semua remaja, muslimin dan muslimat, berpeganglah pada ayat-ayat Allah SWT yang banyak memberi garis panduan dan janganlah kita terpedaya dengan hasutan syaitan. Perhatikan Surah An-Nur ayat 30 & 31 (sila rujuk pada catatan  Dari Matatulisan saya pada Khamis - 22 Julai 2010). Ayat ini cukup untuk hati yang takut pada Allah SWT, tidak akan berbuat maksiat kepada Allah SWT sekiranya ia benar-benar beriman.

Telitikan lagi ayat di bawah ....

"Wahai orang yang beriman, janganlah kamu menurut jejak langkah syaitan dan sesiapa yang menurut jejak langkah syaitan, maka sesungguhnya syaitan itu sentiasa menyuruh melakukan perkara yang keji dan mungkar. Dan kalaulah tidak kerana limpah kurniaan Allah dan rahmatnya kepada kamu, nescaya tidak ada seorang pun antara kamu menjadi bersih daripada dosanya selama-lamanya, tetapi Allah membersihkan sesiapa yang dikehendakinya dan Allah Maha Mendengar dan Maha Mengetahui."
Surah An-Nur : 21


Di samping itu hendaklah ke majlis-majlis agama, kuliah, forum dan sudah tentunya bagi lelaki hendaklah berjemaah. Semua usaha ke arah memantapkan iman perlu kita cari sendiri dan Allah SWT akan mempermudahkan urusan kita jika kita benar-benar ingin mencari keredhaanNya. InsyaAllah semuanya akan kembali kepada kita dalam suatu natijah yang baik.

"Orang Yang Berusaha dengan bersungguh-sungguh kerana memahami kehendak agama Kami, sesungguhnya Kami akan memimpin mereka ke jalan-jalan Kami dan sesungguhnya (petolongan dan bantuan) Allah bersama orang yang berusaha membaiki amalannya."
Surah Al-Ankabut : 69.Kepada Pemerintah atau Kerajaan juga Jabatan Agama Islam, kes pembuangan bayi harus diselesaikan dengan kadar segera. Mereka punya kuasa dan mustahil tiada jalan penyelesaian jika mereka merujuk AL-Quran. Allah SWT menegaskan dalam FirmanNya :

"Telah sempurnalah kalimah Tuhanmu ( Al-Quran meliputi hukum-hukum dan janji-janjiNya ), dengan benar-benar dan adil, tiada yang dapat mengubah kalimah-kalimahNya. dialah Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui."
Surah Al-An'am : 115

Lihat lagi penegasan Allah SWT pada ayat di bawah ini :

"Ini satu "surah" yang kami turunkan dan kami wajibkan hukum hakamnya serta kami turunkan padanya ayat-ayat keterangan yang nyata. Semoga kamu mengambil peringatan.".
Surah An-Nur : 1

"Perempuan yang berzina dan lelaki yang berzina, hendaklah kamu sebat setiap seorang daripada kedua-duanya 100 kali sebatan dan janganlah kamu dipengaruhi oleh perasaan belas kasihan terhadap kedua-duanya dalam menjalankan hukum Allah, jika benar kamu beriman kepada Allah dan hari akhirat serta hendaklah disaksikan hukuman seksa yang dikenakan itu oleh sekumpulan daripada orang yang beriman."
Surah An-Nur : 2

"Dan berilah amaran dengan A-Quran kepada orang yang merasa takut bahawa mereka akan dihimpunkan kepada Tuhan mereka (pada hari kiamat), (padahal) tiadalah bagi mereka seorang perlindung dan tidak juga pemberi syafa'at selain daripada Allah agar mereka bertaqwa."
Surah Al-An'am : 51


Apalagi yang perlu ditunggu-tunggu! KERAJAAN WAJIB menguatkuasakan undang-undang Islam Hudud, insyaAllah perkara tersebut di atas dapat dibendung. Kalau kerajaan masih lagi tak mahu menggunapakai wahyu Allah maka tunggulah akan ada yang berani yang tidak takutkan Allah apalagi kerajaan akan berbuat maksiat yang lebih besar lagi dan buruk natijahnya akan menimpa umat Islam keseluruhannya.

Laagi Firman Allah SWT :


"Orang yang mendustakan ayat-ayat kami adalah pekak dan bisu serta berada di dalam gelap-gelita. Sesiapa yang Allah kehendaki, nescaya akan disesatkanNya (menurut ketetapanNya) dan sesiapa yang dikehendakiNya nescaya Dia akan menjadikannya berada di atas jalan yang lurus."
Surah Al-An'am : 39


"Dan orang yang mendustakan ayat-ayat Kami, mereka akan ditimpa azab disebabkan mereka selalu berbuat fasiq."
Surah Al-An'am : 49

"Kemudian apabila mereka melupakan peringatan yang diberikan kepada mereka, Kami pun melimpahkan semua pintu kemewahan dan kesenangan kepada mereka sehingga apabila mereka bergembira dan bersukaria dengan segala nikmat yang diberikan kepada mereka, Kami timpakan mereka secara mengejut (dengan bala bencana yang membinasakan), maka mereka pun berputus asa (daripada mendapat sebarang pertolongan)."
Surah Al-An'am : 44


Kesimpulannya Al-Quran dan sifat takutkan Allah SWT adalah kunci penyelesaian.  
     


Yang baik itu dari Allah SWT dan yang lemah itu diri saya sendiri. Wallahu'alam.

1 ulasan:

  1. SubhanaAllah ummi..bgus sgt post ni..kdg2 manusia blh berjiwa lebih teruk dr binatang jika xde iman dlm hati..btul kata ummi,kalau hukum hudud a.k.a hukum Allah dilaksanakan..InsyaAllah masalah ni dpt dibendung..kenapa pemerintah terlalu takut dgn hukum Allah di dunia..??adakah mereka lupa dgn hukuman azab di akhirat kelak?? Allah Maha mengetahui kesudahan bg org2 yg inkar dengan perintahNya...wallahua'lam

    BalasPadam